Om oss

Så här började det - tidningsartikel från Söndagskuriren 21 maj 2006
Text och bild: Andreas Norlén

"Det kändes så rätt på en gång"
Att Eva-Britt och Hasse Petersson köper möbel- och textilföretaget Ernia i Skönfärgaregården i Gamla Linköping är inget som har planerats länge. Idén föddes i februari (läs 2006), när makarna Petersson var inne i butiken som kunder.

- Men det kändes rätt på en gång, framhåller Hasse Petersson entusiastiskt. Vid besöket i februari kom Peterssons och Hugossons i samspråk och fann varann direkt. - Jag sade: ”Ni kanske vill köpa företaget! Vi tänker lägga av” berättar Ernhard Hugosson. Sedan fortsatte vi prata, tills jag hajade till och sade: ”Driver du med oss”, minns Hasse med ett skratt. 

Det gjorde inte Ernhard - vid 76 års ålder tyckte han att det är dags att ta pension och kunna åka en sväng med husbilen uten "måsten" och plikter. Makarna Petersson var då på jakt efter ytterligare ett företag, men hade inte bestämt sig för vilken bransch, så de var väldigt öppna för förslag.

 
De tog med sig döttrarna Mari och Cissi för att visa dem företaget och fråga om de skulle vilja vara delaktiga i en satsning på Ernia. -Vi blev ganska ställda, det här var en helt ny grej för oss. Men vi vet att våra föräldrar är driftiga och hittar på nya saker och har de bestämt sig för något, då är det vettigt, säger Cissi och ler. Med döttrarna med i båten bestämde sig Hasse och Eva-Britt för att gå vidare och det vara inte svårt att komma överens med Hugossons.

- Det är viktigt för oss att det är rätt människor som köper och det känner vi att det är, framhåller Ernhard.

- Vi är ödmjukt tacksamma att vi har fått den här möjligheten. Det är en stor sak att ta över en människas livsverk och vi kommer att behålla konceptet och driva företaget vidare i samma anda som förut, säger Eva-Britt. Ernia säljer svensktillverkade kvalitetsmöbler i äldre stil, bl. a. rokoko, gustaviansk och jugend, liksom svensktillverkade textilier, - handdukar, dukar mm, från bl.a. Växbo Lin, Klässbols och Ekelunds.

Ernhard Hugosson grundade Ernia för 15 år sedan, men hade då varit verksam i möbel- och textilbranschen sedan 1960-talet, då han startade företaget Hugia i Mjölby. När han förlorade sin dåvarande hustru i en bilolycka sålde han dock Hugia till några av de anställda och flyttade till Linköping.

- Jag kände att jag behövde byta miljö, förklarar han. Efter en tid var han dock mogen att gå vidare med nya satsningar och startade Ernia. Är man affärsman så är man, ler han.
 

Från början arbetade Ernhard och Inger en hel del med att resa runt och sälja in sitt möbelkoncept till äldreboenden, hotell och andra offentliga miljöer och har totalinrett Bastuplans och Hjälmsätters äldreboenden. Vi har även inrett Läkarförbundets hotell på Östermalm i Stockholm, berättar Ernhard Hugosson. Alla resor – Ernhard reste mycket även på Hugiatiden – har givit många kontakter och så många vänner, framhåller han. Möblerna passar i både privatbostäder och offentliga miljöer, menar Ernhard, och Peterssons håller med.

Döttrarna kommer att få huvudansvaret för själva butiken – inrymd i vad intendenten Gunnar Elfström i Gamla Linköping kallar för Sveriges vackraste affärslokal – vilket passar dem bra, eftersom båda studerar och har möjlighet att kombinera studier och arbete.